Eten: Vetlekkere broccoli

Alma schuift met een afwezige blik de glazen schaal de oven in. Nieuwsgierig bekijk ik de inhoud. Dat ontgaat haar niet. Ik zie roosjes broccoli liggen en slik. Ik houd niet van broccoli. Ook dat ziet ze. ‘Geloof me, deze broccoli  is lekker.’

Met een zucht gaat ze naast me aan de keukentafel zitten. ‘Wat heb jij tegen brocolli?’ Ik haal mijn schouders op en mompel dingen als ‘vlakke smaak,’ ‘vaak te droog’ en ‘net niet lekker.’ Ze knikt met haar hoofd naar de grote antieke wandkast waarin ze haar voorraad ansjovis, limoncello, zelfgedroogde kruiden en flessen olijfolie bewaart. Ik knik vragend terug. ‘Daar begint lekkere broccoli’, zegt ze tevreden.

Ik laat haar een artikeltje in Trouw zien (dit is een link). ‘Spanje gezondste land ter wereld’ staat er, in voor haar volslagen onbegrijpelijk Nederlands, boven. Ik leg haar uit dat Spanjaarden met hun olijfolie, vis, water en af en toe een glas wijn het ver schoppen op de leeftijdsladder. ‘Spanje? Italië zul je bedoelen. Nou ja. Dat was ooit. Tegenwoordig eten die jongelui hier jullie Nederlandse patat, Amerikaanse hamburgers en veel te veel worst. Wie heeft dat ooit bedacht?’ Ze schudt meewarig het hoofd. ‘Wij eten nog twee keer per dag groenten. En veel vis.’ Ik mompel dat die jongelui dat misschien niet meer lekker vinden. Mijn schoonmoeder slaat hard met haar hand op de tafel. ‘Niet lekker? Zit er smaak aan zo’n broodje hamburger? Verfijning in verpakte prut? Diepte in diepvriesspul? Ze hebben gewoon geen tijd! En geen geduld…’ Ik schiet in de lach. Langzaam vervult de zoetige geur van broccoli en olijfolie haar keuken.

Een uur later zit ik met mijn schoonouders aan tafel. Roberto scharrelt nog wat in het huis rond. Ongeduldig proef ik de roosjes licht gebrande, vettige broccoli. Door de lobbige ronde olijfolie en de knoflook is de groente gesmoord tot een zoetige perfectie. ‘Zie je nou?’ constateert Alma tevreden.

Dan komt mijn man de keuken binnen, gaat zitten en ziet de schaal staan. ‘Gatver mam, broccoli!?’

Zo maak je zelf vetlekkere Italiaanse groenten

Brocolli, venkel, paprika, bleekselderij: met dit receptje tover je veel groenten heel erg smaakvol op tafel. De olie werkt als een filter dat de smaak goed in de groente vasthoudt. Het langzame gaarproces en het lobbige mondgevoel doen de rest.

Het is heel simpel: je wast de groente en snijdt die tot de grootte die je prettig vindt. Giet een zeer ruime hoeveelheid goede olijfolie in een ovenschaal. Schil en pers een paar teentjes knoflook. Meng de groente met de olijfolie, knoflook, en wat zout. Schuif dit in je oven (180 graden) en gaar alles lekker door tot de groente zacht is.

Buon appetito!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *